Feelings for wood

Termotræ terrassebræddder i Termo Gran

 

Hvad er termotræ? 

Termotræ eller thermowood er træ, som har undergået en grundig varmebehandling, hvor de høje temperaturer nedbryder træets celler og dermed trækker det sidste af træets saft og sukkerstoffer ud. Træet varmes op ved høje temperaturer ml. 100-130 grader celcius under konstant tilførelse af vanddamp, så man undgår at træet revner under denne proces. Når vandet er trukket ud af træet øges varmen til cirka 180- 210 grader celcius svarende til kravene til en udendørs klasse D, og slutteligt afkøles træet gradvist.

 

Hvad opnår man ved denne behandling? 

Uden vand i træet forsvinder de normale spændinger, og træet vil opføre sig meget roligt. Den vigtigste gevinst er dog, at træet ikke kan rådne. Termotræ er en genial klimavenlig erstatning for de miljøskadelige kemiske stoffer i trykimprægneret træ (krom og kobber). Andre fordele er, at træet efter varmebehandlingen bliver mørkere og for manges øjne måske fremstår mere nobel end lyst behandlet nåletræ.

 

Hvorfor termogran?

En af fordelene ved termotræ i gran fremfor fyrretræ er, at brudstyrken i termogran er bedre end for termofyr. Når man varmebehandler træ, vil de døde celler svække træets brudstyrke en smule. For beklædningsbrædder har brudstyrken ingen betydning. Men for terrassebrædder har det efter vores opfattelse en vis betydning. Derfor har vi meget bevidst valgt at tilbyde vores terrassebrædder i netop termogran. En anden fordel ved gran er, at længden på terrassebrædderne er op til 6.00 meter i termogran. Dette er ikke muligt at opnå for termofyr.

 

Vedligeholdelse: 

Termotræ er vedligeholdelsesfrit. Man behøver altså ikke at vedligeholde træet mod svampeangreb eller insekter. Men intet træ udendørs kan undgå at patinere gråt med tiden. Så hvis man intet gør, så vil træet efter 2-4 år blive gråt. Vi anbefaler at man behandler sin terrasse jævnligt med en transparent udendørs olie "Woca Exterior" med fx. teak pigment til at beholde den brunlige farve.

Pigmenten beskytter mod UV lysets stråler, så farven bevares over længere tid. Når træet efter et par år tørrer ud eller falmer, så er det tid til at give træet en ny omgang. Hvis man skulker for længe med efterbehandlingen, så vil træet begynde at patinere gråt og så er det for sent at bruge olien. Dette afhænger meget af om terrassen vender syd/vest eller nord/øst. Men husk at en oliebehandling kun er for syns skyld. Man behøver slet ikke behandle en terrasse i termotræ med olie, da varmebehandlingen beskytter træet 100% mod råd.

 

Dimension:

4 sider glathøvlet 28x145. Længder: primært 5.70 meter + 6.00 meter.

 

Trækvalitet:

Gran kvaliteten er en Nordisk U/S-IV, som er en virkelig pæn sortering. Der vil forekomme brædder med små sorte faste knaster blandet sammen med brædder med kun sunde knaster.

 

Termo Gran er en tradition fra vikingetiden

Processen kender man helt tilbage fra Vikingetiden, hvor man behandlede træet til skibe og husfundamenter på samme måde med ild og vand. Det færdige produkt er roligt og stabilt, da både vand og sukkerstoffer er trukket helt ud af træet. Og træet bliver helt uden brug af kemikalier modstandsdygtigt overfor råd og svamp, hvilket gør det til et absolut bæredygtigt produkt.

 

Top